Ett paket!

Jag förstod inte alls varför det låg ett paket på mitt skrivbord när jag kom hem till min far idag. Trodde för en sekund att jag led av minnesförlust men sen insåg jag att det nog var böckerna jag vann i en tävling på ungdomar.se.
 
 
Böckerna var dessa. Draksystrar och Isgrottan av Cannie Möller. Anledningen till att jag över huvud taget var med och tävlade var för att Cannie Möller var på författarbesök i våran årskurs när jag gick på högstadiet. Kommer knappt ihåg vad vi läste av henne då men tänkte att det kunde vara kul att se vad hon skriver för något. Lite snopet upptäckte jag dock att det här var del två och tre i en serie och att förste delen gavs ut av ett annat förlag. Vet inte om det går att hoppa in i serien såhär eller om det blir för förvirrande. Får göra lite efterforskningar! 

Omläsning: Vargbröder

Stenåldern. Bandet mellan en varg och en pojke. En spådom. Andar. Demoner. En gigantisk skog. En blodtörstig björn som ingen vanlig människa kan döda. Allt i ett kvickt tempo där miljöbeskrivningar naturligt flyter in och cliffhangers avslutar varenda kapitel. 
 
Det var en kort sammanfattning av vad Vargbröder innehåller. Jag har inget klart minne av när jag började läsa den här serien men jag tror att det var på mellanstadiet. Nu, som 19-åring, fann jag fortfarande den här berättelsen fantastisk. Språket är lättläst och handlingen går snabbt framåt utan att det känns som att något är glömt. Lagom-spänning blandas med väldigt-mycket-spänning på ett sätt som gör att man varken tröttnar eller tycker att det händer för mycket på en gång. Rekommenderas starkt!
 
Anledningen till att jag läser om Vargbröder är för att jag äntligen har köpt de två sista böckerna i serien, de som jag inte läst ännu. Innan jag ser hur allt slutar vill jag dock sätta mig in i den här världen och påminnas om allt som hänt så att läsupplevelsen blir som bäst när jag läser del 5 och 6. Plus att jag inte minns så mycket...

Reason for absence

 
Vet att jag sagt det förut men jag längtar verkligen till säsongspremiären av The Vampire Diaries.
Inte långt kvar nu!

Det där med bokköpförbud

Jag har varit så lockad att fuska med mitt köpförbud, men vet ni vad som känns så himla bra nu? Jo, att listan med 26 böcker nu har krymt till 10. Det är ju ingenting jämfört med hur många böcker det var förut! Nu när jag känner att jag faktiskt börjar närma mig målet har jag blivit säker på att jag kommer att klara det utan att fuska. Även om det gäller något som ett köpförbud på böcker är det alltid en skön känsla att nå ett mål :)
 
 
Och förresten, ni som har varit/är/ska på Bokmässan - hoppas att ni har haft/har/kommer ha det hur bra som helst!

4 boxed set jag gärna vill ha

4. The Hunger Games
Jo, jag har redan böckerna men jag skulle gärna ha dem inbundna och med de här omslagen. Som det är nu har jag första med detta omslag och de två andra med UK-omslagen, alla väldigt lästa och brutna paperback. 
 
Pris:
Adlibris: 330 kr
Amazon: -
CDON: 349 kr
The Book Depository: 37.73 Euro (ca 320 kr)
 
 
 
3. Percy Jackson
Minns inte hur länge sen det var jag läste de tre första böckera om Percy Jackson (de som blev översätta den första gången böckerna gavs ut i Sverige). Minns inte mycket alls så är supertaggad på att läsa alla böckerna nu, helst på engelska. Den här boxen innehåller de fem böcker i paperback som tillhör Percy Jackson and the Olympians-serien. 
 
Pris:
Adlibris: 222 kr
Amazon: 31.50 £ (ca 336 kr)
CDON: 259 kr
The Book Depository: 26.10 Euro (ca 220 kr)
 
2. Edelstein-trilogin
Vill så himla gärna ha Kerstin Giers omtalade trilogi - på tyska. Det kanske är dumt att köpa alla tre på en gång för tänk om jag inte gillar dem? Oavsett så är det ju bra tyskaträning och snygga omslag. 
 
Pris:
Adlibris: 318 kr
Amazon: 29.28 £ (ca 310 kr)
CDON: 279 kr
The Book Depository: 33.36 Euro (ca 283 kr)
 
 
1. Harry Potter
Den ultimata boxen måste väl ändå vara den här. Harry Potter är UK så något annat än en utgåva från just UK hade bara kännts fel. Denna inbundna classic edition är perfekt! Visserligen har jag hela serien hemma (någon bok kan saknas), men då blandat på svenska, tyska och engelska, inbundna och paperbacks i flera olika omslag. Nej, en ordentlig samling vill jag ha. Någon gång när jag vinner en miljon. Eller fler, det vore också okej.
 
Adlibris: 1069 kr
Amazon: 199 £ (ca 2135 kr)
CDON: 1049 kr
The Book Depository: 125 Euro (ca 1063 kr)

Recension: Betvingade

Titel: Betvingade
Författare: Simona Ahrnstedt
Utgivningsår: 2012
Förlag: Damm förlag
 
Också av Simona Ahrnstedt:
Överenskommelser
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Den här gången tar Simona Ahrnstedt med sig oss till ett medeltida Sverige med riddare, borgar och slott. Precis som i Överenskommelser får vi följa en man och en kvinna som har stormiga och passionerade känslor för varandra. Så, om ni gillar historiska romaner och romantik - se hit! Eller ännu hellre, köp/öppna/låna/få/läs någon av dessa böcker. 
 
Jag älskar att få dyka ner i ännu en tidsålder. Historia är som roligast att utforska och upptäcka via skönlitteratur men jag har tyvärr inte haft turen att hitta någon lockande bok som utspelar sig på 1300-talet i Sverige tidigare. Det blir perfekt att läsa om den tiden på ett sådant här sätt - det blir aldrig för tungt med information eller så, eftersom man har en spännande historia att följa. 
 
Innan jag började läsa Betvingade hörde jag att boken var bra men att den inte slog Överenskommelser, och där får jag väl hålla med. Jag tyckte väldigt mycket om Betvingade också men på sina ställen kunde det kännas aningen fånigt. Jag skulle tro att det är på grund av den passar in romance-genren så exakt. Det känns lite smörigt helt enkelt och de actionscener som har smugits in känns lite töntiga. Simona Ahrnstedts styrka är helt klart att porträttera tiden, miljön och relationerna - i stort sett de faktorer jag anser viktigast för att den här boken ska funka. 
 
Personligen hade jag föredragit att bara få läsa ur Illianas synvinkel men precis som i Överenskommelser fungerar det bra att få läsa ur mannens (och fleras) synvinkel också. Det är en smaksak. 
 
Summa summarum. Läsvärd och vacker romantik som man kommer gilla bara man är det minsta intresserad av historia. Jag är så glad att vi har Simona Ahrnstedt i Sverige. Hon behövs. Och yes box, jag kommer läsa hennes nästa verk också! 

Min bokhylla: Ally Carter

 
I min bokhylla: 
Jag är så tråkig att jag har första delen i Ally Carters två populära serier - Heist Society och Gallagher Girls. Härligt Oärligt är som ni ser på svenska och jag hoppas att fler delar i serien översätts även om jag är osäker på om jag kommer läsa fortsättningen. Tydligen ska Warner Bros ha köpt filmrättigheterna så hoppas också på en bra film av det hela. 
 
I'd tell you that I love you, but then I'd have to kill you var något av en besvikelse för mig. Har hört att Gallagher Girls-serien blir bättre sen så om jag snubblar över något billigt exemplar av fortsättningen kanske jag köper den.
 
Recensioner:
Härligt Oärligt
I'd tell you that I love you, but then I'd have to kill you 
 
Andra författare i min bokhylla

Omläsning: Harry Potter and the Goblet of Fire

Det spelar ingen roll hur många gånger jag läser den här boken - den är alltid lika bra. Jag kommer ihåg när jag läste Harry Potter och den flammande bägaren för så många år sedan och hur jag entusiastiskt, nästan lite euforiskt, skrev en bokrecension om den på mellanstadiet. 
 
En av de bästa böckerna i serien, vilket säger en hel del. Åh vad jag älskar den! Jag förstår inte hur jag fortfarande kan bli så förbluffad över hur genial Rowling är när jag redan kan handlingen utantill. Alltid kommer det upp någonting mer. Varje omläsning är verkligen något fantastiskt, för även om jag vet vad som händer älskar jag språket, karaktärerna och att se hur historien är uppbyggd. Extra kul är det nu när jag har läst latin i två år eftersom Rowling har inspirerats massor av det latinska språket. Namn, besvärjelser etc - från latin, så otroligt fascinerande.
 
Jag skulle kunna prata hur länge som helst om min kärlek till Harry Potter men ett ord som återkommer i mina tankar hela tiden är just genialt

Omläsning: Breaking Dawn

Hjälp. Det tog hemskt lång tid för mig att läsa om Breaking Dawn. Jag har alltid tyckt att det har varit den sämsta boken i serien och nu fick jag bevisat det för mig en gång till. 
 
När de tre första Twilight-böckerna kom ut tyckte jag väldigt mycket om dem, läste dem flera gånger och såg fram emot att Twilight skulle bli film. Tyvärr har det ändrats. Breaking Dawn kom som en stor besvikelse efter Eclipse, som jag älskade, och förstörde mitt helhetsintryck av böckerna. Den är så onödigt lång och hade säkert kunnat kortas ner till hälften och hade ändå innehållit mer än det som var väsentligt. Det är så många ord i boken och dem upprepas och upprepas och upprepas och jag vill bara säga till boken att Jag vet redan, jag vet redan, för det har stått tusen gånger så sluta upprepa allt!
 
Jag började läsa om Breaking Dawn efter att ha sett del ett av filmen, vilket var förra hösten. För någon vecka sedan läste jag ut den. Snabbt? Det var så tråkigt att läsa den även om jag inte mindes mycket och allt var som nytt. I slutet blev det dock bättre för då kom jag in i boken på ett annat sätt och tyckte faktiskt det var intressant att läsa om alla vampyrer som samlas. Jag gillar Volturiklanen också för de är häftiga och väldigt nödvändiga för spänningen i boken. Måste dock erkänna att jag har väldigt svårt för att Renesmee är som hon är. Det är ju hemskt att hon inte får vara barn
 
Allt som allt var det en seg omläsning, men som hämtade sig kraftigt efter att jag kommit igenom ungefär halva boken. Fortfarande är jag fast besluten om att det är den sämsta boken i serien men jag tänker se filmen när den kommer ut eftersom det ändå har varit en spännande resa att läsa dessa böcker. 

En ung Jane Austen / En favoritfilm

 "What is she doing?"
 "Writing." 
"Can anything be done about it?"
 
 
Tom Lefroy: What rules of conduct apply in this rural situation? We have been introduced, have we not? 
Jane Austen: What value is there in an introduction when you cannot even remember my name? Indeed, can barely stay awake in my presence. 
 
En ung Jane Austen (Becoming Jane) berättar om en del av Jane Austens liv, är fruktansvärt romantisk, fin och sorglig och har flera fantastiska skådespelare i charmiga roller. Sedan jag såg filmen på bio 2007 har den varit en favorit även om tårarna inte längre rinner när jag tittar på den som de alltid gjorde förut. Ett måste om man gillar Jane Austen. 
 

Min bokhylla: Gail Carriger

Det blev en lång paus med att visa alla böcker jag har i min bokhylla men nu tänkte jag fortsätta. Är fortfarande på bokstaven C och författaren vi kommit till är Gail Carriger. 
 
 
I min bokhylla:
Första delen på svenska i Carrigers serie om Alexia Tarabotti, Själlös. Andra delen på svenska kommer ut i höst och den bara måste jag ha. Jag älskar den här steampunkvärlden med varulvar, vampyrer och själlösa i viktorianska London. Jag har funderat på att läsa serien på engelska men då jag hört att det förekommer en del svåra ord håller jag mig nog till den svenska översättningen i alla fall. 
 
Recension
Själlös
 
Andra författare i min bokhylla
C: Rachel Caine, Andreas Carlssion, Gail Carriger

Bokhyllan

Tänkte ge er en översikt i min bokhylla efter att jag bytte plats på lite böcker igår. Mycket möjligt att jag kommer att ändra på det snart igen. 
 
 
Längst upp till vänster i min bokhylla är det mest rörigt. Gamla skolböcker, lite faktaböcker om hästar, en guidebok om Wien och Svenska Akademins ordlista följt av lite språkprogram på datorn. Tror jag. De har stått där ett tag. 
 
Till höger har jag några filmer, serier och livedvder. Även Backpacker 3 som kan vara kul att spela om man är ressugen. Och just det, en bok om språk också, samt "boken" jag skrev som projektarbete i trean. 
 
Sedan börjar då böckerna. I den vänstra bokhyllan har jag placerat de inbundna böckerna och i den högra paperbacks och pocket. Sorterat i bokstavsordning efter författare. Om jag sorterar böckera efter något annat, till exempel genre, blir jag galen på hur oordnat det känns. 
 
 
Mittenplanet börjar med en låda full av små konsert- och reseminnen och även lite skivor. Sedan fortsätter böckerna - paperbacks till höger och inbundna till vänster. 
 
 
Och så längst ner. Först till vänster står resten av de inbundna böckerna. Till höger står resten av paperbacksen.
 
Hyllplanen allra längst ner är tänk att vara till olästa böcker, men några paperbacks fick flytta ner dit också eftersom de inte fick plats - de längst ner till höger. Böckerna till vänster på den högra hyllan längst ner är de olästa böckerna som finns med på min köpförbudslista. Hyllan längst ner till vänster och högen som står så fint bredvid är resten av mina olästa böcker. 
 
Och ser ni den där burken på nedersta hyllan? Där har jag mängder av enkronor som jag samlade på när jag var liten. Just nu hatar jag mig själv pyttelite för det. Hur ofta handlar man med enkronor egentligen? 

Recension: Flickan från tjugotalet

Titel: Flickan från tjugotalet
Författare: Sophie Kinsella
Originalets titel: Twenties Girl
Utgivningsår: 2011
Förlag: Ponto Pocket
 
Fler titlar av Sophie Kinsella
- Shopaholicserien
- Mina hemligheter
- Mitt nya jag
- Karriär och köksbesvär
- Dubbelbokat
- Nya kontakter
 
 
 
 
 
 
Flickan från tjugotalet måste var det knäppaste jag hittills läst av Kinsella. Det börjar med att Lara går på begravningen för sin gammelmoster Sadie som hon aldrig har träffat. På begravningen träffar hon gammelmostern själv som ett spöke i tjugotreårsåldern. Innan Lara hunnit samla tankarna om det som händer har hon avbrutit begravningen och falskt åttalat sköterskorna på Sadies vårdhem för mord på den 105-åriga damen. Boken fortsätter med att Lara och Sadie letar efter ett gammalt halsband, att Sadie står och skriker på folk som inte hör henne och ordnar en pinsam blinddejt till Lara. 
 
Knäppt, ja, och väldigt underhållande. Boken förvånade mig med att innehålla mycket... fint. Det är nämligen underbart att bit efter bit få veta mer om Sadies liv på 20-talet och sorgligt att se hur hon i slutändan inte hade en enda människa på den torftliga begravningen som kände henne. Jag tycker om gamla tanter (om de är snälla) och blev i början galen på Lara som jag tyckte visade bristande respekt för sin gammelmoster. Därför var det jättefint att följa hur vänskapen mellan henne och spöket sedan utvecklades och hur de lärde av varandra.
 
Dock har vi fallet med dumma huvudkaraktärer igen. Det verkar vara obligatoriskt för chic-lit och Kinsellas böcker men som tur är tar Lara sitt förnuft till fånga och utvecklas till en riktigt bra karaktär som jag både skrattar åt och tycker om. Givetvis förekommer det kärlekstrubbel i boken (det är då Lara är korkad) men störst fokus ligger på Sadie. Många sidor ägnas även åt Laras jobb, vilket jag tycker är riktigt roligt då hon driver ett lite kaosartat företag med en kompis. 
 
Även om jag är trött på korkade karaktärer (speciellt när de ljuger vilket de alltid gör) så gillar jag Flickan från tjugotalet. Skulle tro att det är en av mina favoriter av Kinsella. Så om du gillar Kinsellas andra böcker eller är sugen på knäpp, charmig och intressant chich-lit med lite historisk känsla, rekommenderar jag utan tvekan den här boken!

Boksortering

 
Bestämde mig idag för att göra om i bokhyllan och vips, så var bokhyllan tom och alla böcker staplade på varandra.  I fönstret hamnade alla olästa böcker i tre högar som såg mycket högre ut än jag hade väntat mig. Begriper inte hur antalet aldrig minskar, inte ens när jag inte köpar nya böcker. 
 
 
På skrivbordet såg det ut såhär. Några staplar gömmer sig där bakom också. De här böckerna har jag åtminstone läst. 
 
Efter att ha hävt ut alla böcker var det dags att placera dem i bokhyllan igen. Innan var det knappt att de fick plats - de stod så trångt att det precis gick att få ut dem. Nu sorterade jag inbundna böcker och paperbacks annorlunda mot förut och skapade även lite mer luft i bokhyllan. Resultatet blev såklart att jag fick en extra stapel på golvet. Visar inom kort hur det blev. 

Fler tävlingar!

Tro det eller ej men det verkar dyka upp ännu fler tävlingar i bokbloggarvärlden. Det säger man ju inte nej till!
  • Tonårsboken lottar ut två exemplar av Rubinröd. Jag funderar som sagt på att läsa boken på tyska men skulle mer än gärna ha den svenska översättningen för att förstå bättre.
  • Hos Sofie finns det hela fem exemplar av Only väg is up av Emmy Abrahamsson som även skrivit Min pappa är snäll och min mamma är utlänning
Om ni är intresserad av de här böckerna får ni inte missa att vara med i de här tävlingarna!



LiberLibri - Hanna
Välkommen till min bokblogg!
Här finns recensioner, boktips
och bokbabbel om böcker jag läser,
funderar kring och trånar efter.
Fokus ligger främst på böcker för
ungdomar och unga vuxna.
Tveka inte att lämna en kommentar
eller höra av dig via mejl
vid synpunkter, eller bara för
att tipsa om din egen blogg.


Kontakt: [email protected]

RSS 2.0