Betygsättning och stjärnor

(Tidsintällt inlägg: Egentligen ligger jag på en strand i Spanien)

Jag har funderat på att börja betygsätta böckerna jag läser. Ni vet, lite fina stjärnor och lite häftiga siffror och sånt där. Det kanske ger en bättre bild om hur bra man tycker att boken är. Saken är den att jag tycker inte om betyg. Stjärnor är fina ja, men de missbrukas. Jag tror nämligen inte att jag har samma åsikt om betyg som alla andra människor har. Jag tror att allas sätt att ge betyg skiljer sig åt. För mig är varenda stjärna en bok får bra.

Jag menar, om en bok får två stjärnor, så är ju ändå det två stjärnor. Den har lyckats kamma hem något, och inte bara något, utan två stjärnor. Två stjärnor. Jag ser det som en bedrift. Som något bra. Varenda litet poäng en bok samlar ihop är ju något positivt. För vissa kanske två stjärnor är ett dåligt betyg. För mig är det ett rättså bra ett.

Så om jag skulle sätta betyg, till exempel stjärnor, eller bara poäng ett till fem, skulle jag vara ganska snål. Ytterst, ytterst få böcker, om ens några, skulle få full pott. I och med det tror jag att många skulle tro att jag tycker att böckerna var dåliga, vilket det inte alls behöver betyda.

Själv bryr jag mig inte så mycket om vad andra ger för betyg. Det säger mig mer om hur personen är (om de slänger stjärnor omkring sig lite hur som helst eller om de är lite mer sparsamma) än hur bra boken är. Så nej, än dröjer det innan jag faller för betygsättning. Fast jag gillar stjärnor. Som stjärnor. De är fina.

Några böcker jag gärna skulle sätta tänderna i

(Tidsinställt inlägg: Egentligen traskar jag runt på mysiga gator i Spanien)

Eller hur som helst skulle jag gärna läsa dem. Har hört mycket bra om en del medan andra fångade mig genom vad som verkar vara en spännande handling. De skulle verkligen göra sig jättebra i min bokhylla...


Unwind - Neal Shusterman
City of Bones - Cassandra Clare
Ultraviolet - RJ Anderson
The Fault in our Stars - John Green


The Dead-Tossed Waves - Carrie Ryan
The Maze Runner - James Dashner
Daughter of Smoke and Bone - Laini Taylor
Gone - Michael Grant


Sweet Venom - Tera Lynn Childs
Delirium - Lauren Oliver
Scarlet - A.C Gaughen
Entwined - Heather Dixon

Synd att min plånbok verkligen inte vill låta mig köpa dem.

Författare A-Ö: Alexandra Adornetto

(Tidsinställt inlägg: Just nu sitter jag egentligen på ett flygplan till Spanien)

Välkommen in i min bokhylla igen! Jag tänker inte visa den utifrån färg eller titlar utan precis som den är - efter författare. Författare nummer ett är Alexandra Adornetto.I min bokhylla:
Jag har en bok som Alexandra Adornetto skrivit: Halo. Då jag tyckte att framsidan på Halo var bra mycket finare än innehållet var spännande kommer jag inte att köpa uppföljarna.

Om författaren:
Alexandra Adornetto är en australiensk författare som skriver för barn och ungdomar. The Shadow Thief, hennes debut, publicerades 2007 då hon bara var femton år. I år fyller hon tjugo och i augusti kommer hennes sjätte bok ut. Imponerande för någon så ung! Det var bland annat därför som jag ville testa att läsa något av henne. För tillfället studerar hon på University of Mississippi i USA, samtidigt som hon jobbar på Haloserien.

11 frågor

Just nu går det runt en massa frågor bland bokbloggare, man blir utmanad med elva frågor och ska sedan utmana elva andra med elva nya frågor. Saken är den att jag har en halv skoldag att ta mig igenom, en väska som ska packas, nyfödda kattungar som ska pussas på och sedan ett plan som ska flyga mig till Spanien. Jag har blivit utmanad av fler, och har själv frågor att ställa, men det får vänta tills jag är tillbaka på svensk mark igen!

Dessa frågor utmanade
Ella mig med.

1. Vilken bok är du som mest sugen på att läsa just nu?
Insurgent av Veronica Roth, fortsättningen till Divergent.

2. Hur många olästa böcker står i din bokhylla?
Tjugonio tror jag (är inte hemma just nu). Sen har jag en hög med olästa böcker någon annanstans också, de har bara inte fått hitta in i bokhyllan än.

3. När läser du helst? Det kan vara både veckodag, tid och årstid (eller något annat).
På sommaren på stranden/bryggan eller i en solstol på altan/i trädgården. På hösten är det annars väldigt mysigt att krypa upp med en bok i soffan. Fast det är det ju alltid.

4. Om du skulle skriva en bok, vad skulle den handla om?
Den skulle handla om allt. Nej, jag vet inte riktigt, men den skulle ha knepiga, hjärtskärande relationer mellan vänner, familj och kärlekspar.

5. Vad ser du mest fram emot just nu? (En resa, en händelse, en bok som ska släppas eller något annat...)
De dagar i Spanien som väntar mig, förhoppningsvis med en del värme och mycket party.

6. Bokhandel eller bibliotek? Varför den ena/varför den andra?
Internetbokhandel, där finns det mer och det är billigare.

7. Vilken bokkaraktär skulle du vilja prata med? Det måste inte vara någon du vill bli kompis med, det kan också vara någon som du tycker har fel åsikter som du vill ändra på. Varför vill du prata med henne/honom?
Prim i The Hunger Games. För att jag drar såna paralleller mellan henne och min syster som Katniss drar mellan Prim och Rue.

8. Hur ser ditt drömrum ut?
Kan inte svara på, för det vet jag inte själv.

9. Vilket är ditt drömyrke?
Antingen något språkyrke, eller psykoterapeut. Och när jag är pensionär ska jag ha ett katthem.

10. Vilken är din allra största dröm? (Den behöver inte vara realistisk.)
Att bli en sjöjungfru, börja på Hogwarts, bli författare eller ha en enhörning eller drake.

11. Vilken slags musik gillar du, och vad gillar du med den musiken?
Olika former av rock. Sån som känns, för att det är känslosamt och galet fina texter.

Fortsättning kommer som sagt, men först kommer matte och Spanien. Det dyker upp några tidsinställda inlägg medan jag är borta, ha det så bra så länge!

Tävlingstips

Missa inte chansen att vinna Rör mig inte hos Beroende av böcker!

Jag ljög (fast bara lite)

Jag har inte riktigt förmågan att hålla mig till bara en bok åt gången. Och hur mycket jag än gillar Harry Potter och det tyska språket så fanns Divergent där, och hade funnits där ett tag och bara väntade på mig. Och och och. Så det gick det som det gick. Jag visste inte riktigt vad jag skulle vänta mig om denna så omtalade bok, för hypen fick mig både att vänta med att köpa den och att slutligen köpa den ändå. Nu kan jag inte säga mer än att jag är fast. Väldigt, väldigt, väldigt fast.

Från revolutioner till magi


Fastnade i soffan med Sovay i flera timmar och snart var den slut. Idag har jag inte mycket ork för annat än att ligga ner med en mysig bok så nu hoppar jag från 1700-tals London och Frankrike till Privet Drive 4 (eller Ligusterweg Nummer Vier) och Hogwarts! Och det med stil - nu är det dags att ta sig an Harry Potter och Hemligheternas Kammare på tyska.

Sovay

Ute är det grått och regnigt. Jag mer eller mindre lever på te med honung och alvedon. Tänker krypa upp i soffan under en filt med Sovay av Celia Rees. Jag har läst lite mer än halva boken. Det är inte den bästa jag läst, men den är bra skriven. Det är synd bara att den inte lockar fram mer känslor.

Dark Heart Forever - Lee Monroe

Utgivningsår: 2010 Förlag: Hodder Children's Books Serie: Dark Heart (#1)
 
Dark Heart Forever läste jag ut på två dygn. Den var lättläst och aldrig tråkig och det tycktes som om antal lästa sidor ökade väldigt fort. Det är inget negativt dock. Om den hade varit längre och i ett mer långsamt tempo hade jag nog tröttnat efter ett tag. I den här takten höll den sig alltid intressant.
 
Den här boken innehåller det typiska för en paranormal romance - en tjej som inte riktigt passar in i den här världen, övernaturliga varelser, två potentiella kärleksintressen och så en story till det, kryddad med lite familjehemligheter. Till och med omslaget är väldigt typiskt. I det här fallet är faktiskt huvudpersonen Jane klädd i klänning en kväll då hon går på bal i Nissilum, de övernaturligas land, så jag tycker inte omslaget känns helt krystat ändå.
 
Jag har börjat få lite svårt för de här typiska huvudpersonerna, de som är lite svaga, inte har så många vänner, inte riktigt passar in och allt sånt där. I början av den här boken trodde jag att jag skulle kunna störa mig på Jane, men det gjorde jag bara vid enstaka tillfällen. Annars tyckte jag om henne, kanske för att även om hon inte var särskilt badass var hon inte gråtande och hjälplös hela tiden heller.
 
Det fanns en sak i handlingen som var väldigt förutsägbar (kanske någon till). Just vad kan jag inte säga i risk att avslöja något. Det fanns en del som jag inte kunde gissa mig till dock och jag ville väldigt gärna veta hur det låg till. Avslöjandet fick mig inte precis att trilla av stolen, men det fanns en sak som gjorde mig ganska rörd. Det kan jag heller inte säga något om så jag ska nog börja avrunda istället.
 
Om man inte har tröttnat på den här genren tycker jag att den är läsvärd. Visserligen hade jag inga förväntningar på den här boken, för jag hade aldrig hört talas om Lee Monroe eller sett boken förut, så det kan förklara varför jag tyckte den var bättre än jag först trodde. Dessutom gillar jag att den utspelar sig i England och inte i USA, som andra böcker jag läst av samma genre.

Ännu en tävling!

Swedish Zombie har just nu en utlottning där man kan vinna Fel grav och andra berättelser av Kelly Links. Så se till att vara med innan torsdag, då det avgörs!

Från bibliotekshyllan

Jag tycker om att köpa böcker, att äga böcker, att ha dem stående i min bokhylla, så att jag kan läsa och sortera hur och när jag vill. Det dåliga med det är att jag mer eller mindre har avfärdat vad biblioteket har att erbjuda. Igår satt jag i skolbibliotekt på en håltimme och läste en bok som jag hittade på en lite bortglömd bokhylla. Dark Heart Forever av Lee Monroe. Ingen jag har hört talats om tidigare men jag bestämde mig faktiskt för att låna hem den. Hittills är den inte så värst speciell för att vara paranormal romance, men faktiskt ganska bra.

Catching Fire

Gud, vad jag tycker om den här serien och Suzanne Collins och Katniss och världen där, från de svältande barnen i distrikt 12 till President Snow. Mycket hat och mycket kärlek i en perfekt kombination. Jag har precis avslutat en omläsning av Catching Fire. Den här boken, som nummer två i serien, har inte riktigt samma nagelbitande spänning som The Hunger Games, men det är här den riktiga handlingen börjar ta sin form så jag tycker inte att det gör något. Alla tre böcker har olika styrkor och hittills har omläsningarna varit allt annat än tråkiga.
 
(Och nej, jag har inte det omslag jag helst skulle vilja ha. Men boken är så bra att jag inte bemödar mig med att klaga.)

Tävlingstips!

Felica har just nu en tävling på sin blogg där man kan vinna En sån där vidrig bok där mamman dör. klicka in dit för att vara med att tävla!

Ljudböcker?

Förra sommaren la jag in en ljudbok på min Ipod, Alkemisten av Paulo Coelho. Jag gjorde några försök att lyssna på den men kom fram till att det här med ljuböcker inte riktigt är min grej. Imorse hittade jag Alkemisten när jag skulle lyssna på musik och började att lyssna om från början. Så under en tågresa och en bussresa lyssnade jag på ljudboken och somnade bara till lite halvt en gång. Ändå tyckte jag att jag hängde med rätt bra, utan att börja tänka på annat.

Hur ställer ni er till ljudböcker? Tråkigt och svårt att hänga med eller avslappnande och bra?

Min bokhylla: Oläst del 3

Tyckte det var dags att fortsätta visa vad jag har i min bokhylla. Det är den sista delen av de olästa böckerna. Dock har jag ju fått ytterligare några som inte har hunnit flytta in där än...

Stieg Larsson - Luftslottet som sprängdes
Jag gillade de första böckerna i serien, men den här kändes bara som en enda lång onödig del av slutet till andra boken. Visserligen har jag inte läst klart den så kanske inte ska säga något.

Frank McCourt - Ängeln på sjunde trappsteget
Biografi som beskriver författarens svåra uppväxt på Irland.

Margaret Mitchell - Borta med vinden (del 3)
Har historien uppdelad i tre böcker, får nog börja i ettan för att det ska bli på riktigt. Älskade Scarlett O'Hara.

Noami Novak - Jadetronen, Svartkrut och eld
Uppföljarna till den historiska fantasyromanen Hans majestäts drake.

Philip Pullman - Guldkompassen
Köpte boken före jag såg filmen, men nu när jag sett den känns den inte lika lockande att läsa.

Veronica Roth - Divergent
Ska på så kul att se vad all uppståndelse är om!

JK Rowling - Harry Potter und der Kammer des Schreckens
Hemligheternas kammare på tyska!

(The Forest of Hands and Teeth har jag hunnit läsa sen jag tog den här bilden - recension)

Lisa See - Snöblomma och den hemliga solfjädern
Kina på 1800-talet. Började läsa men slutade någonstans mitt i. Vet att den var väldigt fin och hemskt intressant.

JRR Tolkien - Sagan om ringen, Sagan om de två tornen, Sagan om konungens återkomst
Någon gång måste jag ju läsa de här mästerverken som har inspirerat några av världens bästa filmer.LiberLibri - Hanna
Välkommen till min bokblogg!
Här finns recensioner, boktips
och bokbabbel om böcker jag läser,
funderar kring och trånar efter.
Fokus ligger främst på böcker för
ungdomar och unga vuxna.
Tveka inte att lämna en kommentar
eller höra av dig via mejl
vid synpunkter, eller bara för
att tipsa om din egen blogg.


Kontakt: liberlibriblogg@gmail.com

RSS 2.0