Recension: Udda Verklighet

En svensk urban fantasy. Wow. En populär sådan också. Det kände jag var något som jag ville kolla in. Udda Verklighet utspelar sig dessutom i Malmö. Det är lite roligt tycker jag, även om jag inte har några starka band till Malmö eller hittar där överhuvudtaget. Böcker som utspelar sig i en vanlig svensk stad lyckas ofta lämna ett litet skimmer över staden, som plötsligt känns mer intressant.

 

Udda Verklighet handlar om Udda. Måste erkänna att jag ogillar hennes namn. Det kommer inte naturligt. Varje gång hennes namn nämns blir det för mig en störning i berättelsen. Okej, vi glömmer hennes konstiga namn. Udda plågas av hallucinationer och konstiga drömmar – drömmar som sedan visar sig vara sanna. Hon drömmer om varelser och personer som är som från en annan värld. När hennes vän Daniel försvinner efter att ha följt spåren i en av hennes drömmar tvingas hon vända sig till dessa personer för att få hjälp att hitta honom.

 

Besviken. Det var vad jag var i början. Anledningen var antagligen att jag inte kom in i berättelsen. Det fanns ord, men de sa mig inte så mycket. Jag glömde vad som hade hänt mellan gångerna jag läste. Sedan lyckades handlingen rycka med mig så pass mycket att jag började tycka om boken.

 

Vissa delar känns lite bleka, bland annat språket och karaktärerna. Jag har gärna haft fler ord och meningar för att fylla ut berättelsen lite. Jag kan inte riktigt förklara det men det kändes lite kalt, som om det fattades något. Karaktärsmässigt fastnade jag för Hemming som dyker upp en bit in i boken men jag fick inget grepp om Udda. Hon var bara konstig. Men jag gillar hennes hår. 

 

Det som gör att jag tycker om Udda Verklighet och även har gjort mig nyfiken på fortsättningen som kommer ut i höst, Särskild, är handlingen. Den är riktigt bra måste jag säga. Intressant, spännande och det bästa av allt – inte alls förutsägbar. Tyvärr är för många urban fantasys för förutsägbara, men den här kändes ny. Kanske var den inte direkt oförutsägbar heller, men det kändes som om det skulle kunna hända något oväntat hela tiden och jag var hela tiden nyfiken på vad det skulle kunna vara.

 

Det började sådär, men blev sammanfattningsvis mycket bra. Jag undrar vad Nene Ormes har kokat ihop i Särskild


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0