Nuvarande läsning

Började igår kväll att läsa Silence och är nästan klar redan. Är förvånad (och positivt överraskad) att jag gillar den så pass mycket som jag gör. Att det går så snabbt att läsa är ju ett tecken på att det är spännande, vilket i sin tur leder till att jag läser mycket.

Maj

Spotligt - Meg Cabot (omläsning)
Kär? - Meg Cabot (omläsning)
Glashuset - Rachel Caine
Järndrottningen - Julie Kagawa
Harry Potter und die Kammer des Schreckens - J.K Rowling (~omläsning)
Sjutton år och skitsnygg - Emma Granholm
Själlös - Gail Carriger
Prinsessa i rosa - Meg Cabot (omläsning)
Vänskapsband - Elisabeth Noble
Härligt Oärligt - Ally Carter

Detta är vad jag har läst denna månad. Har jobbat mig fram i omläsningen av några En Prinsessas Dagbok och annars läst mest nya böcker. Det slog mig nu att jag har bara läst böcker på svenska (okej, Harry Potter på tyska också) den här månaden. Jag vet inte man kan kalla det omläsning eftersom att jag har läst den på svenska och engelska rätt många gånger.

Den bästa boken måste jag säga var Själlös. Så om ni inte redan läst den kan jag verkligen rekommendera att ni gör det!

Härligt Oärligt - Ally Carter

Härligt Oärligt var faktiskt den härligaste läsningen på länge. Åh vilken mysig bok! Jag var lite småförälskad i omslaget redan innan jag läste boken så helt fel kunde det ju inte bli. Dessutom hade jag hört mycket gott om Ally Carter så det var väldigt kul att äntligen få läsa något av henne. Detta är hennes första bok på svenska och jag hoppas verkligen att den kommer att få den uppmärksamhet den förtjänar här i Sverige. Warner Bros har köpt filmrättigheterna vilket jag tycker är väldigt roligt.
 
Tjuvar, det är vad Härligt Oärligt handlar om, men karaktärerna är inte alls så som jag förknippar med vanliga tjuvar. De är smarta, roliga och omöjliga att tycka om. Nu ska de dessutom stjäla tillbaka fem vackra tavlor, så det måste väl vara lite av en god gärning, eller hur?
 
Det roligaste när jag läste den här boken var att jag kom på mig själv med att också vilja vara tjuv. Utifrån hur Kat och hennes vänner agerar verkar det bara så häftigt. När jag väl insåg vad jag tänkte skrattade jag åt mig själv. Men jag lovar, läs den här boken och du kommer också ha en inre önskan om att bli en cool mästertjuv!
 
Föremålen som stjäls (och ska bli tillbakastjälda) i den här boken är som sagt tavlor. Jag är inte alls intresserad av konst, men efter att ha läst Härligt Oärligt började jag att tänka på hur vacker konst kan vara. Jag älskar när böcker får en att tycka lite mer om något som man tidigare fann ganska ointressant.
 
Något mer jag tyckte om var att jag genast drog paralleller mellan Kats pappa och Gru i den animerade filmen Dumma mig, vilket är helt underbart eftersom jag älskar Gru. Resten av karaktärerna är också underbara. Kat är tuff och modig och jag föll genast för hennes charmige medbrottsling Hale.
 
Ja, jag tyckte verkligen om den här boken. Det som var lite tråkigt var att den tog slut så fort. Visst är det positivt med ett snabbt tempo, för långtråkigt blev det definitivt inte, men jag hade föredragit om författaren hade dragit ner lite på takten ändå. Eller om inte dragit ner på det, så åtminstone utvecklat en del händelser. Man måste hinna andas också och jag hade gärna tagit del av mer av Kats tankar. Det skulle väl vara nackdelen med en allvetande berättarform som används ibland - jag vill vara mer i Kats huvud.
 
Efter att ha läst ut den här boken lämnades man med flera olösta gåtor. När nästa bok kommer ut på svenska vill jag absolut läsa den också. Jag kan absolut rekommendera den här boken om man vill läsa något spännande, härligt och fyndigt, men som inte är så tungt!

Ordning och reda - hur gör ni?


Hur gör ni för att hålla reda på 1) era olästa böcker och 2) böcker ni vill köpa/låna?
Är det något ni bara vet i huvudet, har ni speciell ordning i bokhyllan eller skriver ni listor?

Jag har haft många olika metoder, ibland har jag hållit allt i huvudet och ibland har jag klottrat ner listor i olika skrivblock. På senare tid har jag flyttat om i bokhyllan så att jag har alla olästa böcker på ett ställe. Sedan har jag även relativt nyligen börjat använda hemsidan Todoist, som är väldigt bra för att skriva listor på Internet. Där har jag nu en önskelista (status: 38 böcker) och en lista med böcker jag ska läsa (status: 37 böcker).

Nu är jag väldigt nyfiken på om ni har något speciellt sätt!

Ja tack, gärna

Två böcker jag är sugen på att läsa när de släpps i sommar. Speciellt Elemental tycker jag låter intressant och är dessutom lite småkär i omslaget. Klicka på bilderna för att läsa mer om böckerna.

Tjuvstart på sommarboksbeställningen


Efter studenten. hade jag tänkt göra en sommarbokbeställning. Men av någon anledning fick jag ett ryck att vara spontan och tjuvstarta lite. Tänkte att om jag håller det runt 200 kronor, då är det okej. Att det blev närmare 250 istället gör väl inte så stor skillnad?

När jag sedan skulle välja vilja böcker jag väl skulle ha blev det inte lika spontant längre. Insurgent åkte självklart med då jag verkligen vill läsa fortsättningen till Divergent. Och eftersom jag har Divergent med detta omslag fick Insurgent också bli så.

Omtalade Delirium är en bok som jag velat läsa länge så det kändes helt rätt att ta med den. Om fortsättningen Pandemonium hade funnits i samma format och omslag hade jag antagligen tagit med den av bara farten också, men det får vänta helt enkelt.

Sedan blev det väldigt svårt att välja. Jag kollade priserna på alla böckerna på min wishlist flera gånger (det är ca 40 stycken så tog en stund). Till slut blev det i alla fall City of Bones, dels för att jag har hört så mycket bra om Cassandra Clare och den här serien och dels för att jag har varit så nära från att köpa den här boken en miljard gånger, men i sista sekund alltid bestämt mig för att utelämna den.

Åh, nu vill jag ha de här böckerna direkt! Struntsamma i alla olästa böcker som står i bokhyllan!

Härligt

Jag vet inte riktigt vad som hände. Från att det var ganska segt att läsa, blev det plötsligt jätteroligt igen under det spännande slutet av Vänskapsband. Sedan rullade det bara på - jag läste ut En Prinsessas Dagbok 5 och började att läsa Härligt Oärligt som tyvärr tog slut redan idag. Den hade gärna fått vara längre!

Vänskapsband - Elisabeth Noble


Det finns böcker som man älskar från första sidan och det finns de som växer för en allteftersom man läser. Vänskapsband var det sistnämnda.

 
I Vänskapsband får man följa flera personers historier parallellt. De har egentligen bara en sak gemensamt - de bor i samma lägenhetshus i New York. Huvudrollen är Eve, som tillsammans med sin man har flyttat dit från England. Efter flytten känner sig Eve ensam, men hennes man arbetar hela tiden och ignorerar att hon är olycklig. I en annan av lägenheterna håller Jasons och Kimberleys äktenskap på att rasa. De vill också ha det perfekta livet som paret Rachel och David verkar ha. I huset bor också drömmaren Charlotte, vackra Emily och uppmärksamhetskrävande Madison. Där finns även den äldre kvinnan Violet, vars historia vi får ta del av genom hennes vänskap med Eve.
 
 
I början tyckte jag att det var alldeles för många karaktärer. Namnen sa mig ingenting och det var mest förvirrande. Som tur var finns det en förteckning i boken över alla karaktärerna och snart lärde jag mig veta vem som var vem. Då ville jag helst att det bara skulle handla om Eve. De andra kändes som halvt oviktiga bikaraktärer först, men sedan tyckte jag mer och mer om att få läsa om fler.
 
 
Det är något charmigt med att få ta del av flera människors liv när de bor i samma hus. Det är sådant jag går och funderar på ibland när jag är ute och går och passerar vissa hus - vilka är det som bor där egentligen? Vilka historier gömmer sig bakom de där dörrarna och fönstren?
 
 
Man får se flera människors vardag, problem och hemligheter. En del är omedvetna om varandra medan andra bryr sig för mycket om sina grannar. Ja, allt eftersom historien växte hos mig började jag tycka om sättet boken är uppbyggd på. Den hade inte alls varit lika bra om det bara hade handlat om Eve inser jag nu när jag har läst ut den.
 
 
Min favoritrelation är den mellan Eve och den äldre Violet. Dels gillade jag Violet för att jag rent allmänt gillar söta men tuffa tanter och dels för att den historia Violet berättade om sig själv för Eve var den jag fann mest intressant - hur Violet under krigstiden gifte sig med en amerikan för att få lämna England och börja ett nytt liv i Amerika och allt som hon var med om sedan. Det är inte den mest väntade vänskapen, då Violet är närmar sig 80 och Eve är ung nog att inte ha hunnit få sitt första barn än, men det är absolut den finaste i hela boken.
 
 
Jag trodde att det boken skulle vara mer typisk chic-lit, men där lyckades den överraska mig genom att innehålla ett större djup än jag hade väntat mig. Även om den handlar om vardagliga problem så har Elisabeth Noble tagit upp hemska, jobbiga och deprimerande problem också. Det var det här jag gillade mer och mer - att det blev dystert och rätt sorgligt. I slutet av boken var jag faktiskt riktigt rörd.
 
 
Från att inte ha haft några förväntningar gick jag till och tycka att boken var okej och slutligen till att verkligen uppskatta den. En väldigt trevlig överraskning helt enkelt och om jag skulle snubbla över en till bok av Elisabeth Noble skulle jag gärna läsa den också.

Så går läsandet

Nu har bara ca 60 sidor kvar av Vänskapsband. Ett tag i mitten önskade jag att det skulle hända något, nästan att den skulle ta slut snart, men nu har den bättrat sig rejält. Det är ganska dyster stämning i den just nu, men det gör bara att jag gillar boken mer och mer.

Sommarläsning

Att läsa i solen ska ju vara underbart. Jag älskar att göra det. Just nu känner jag mig dock lite fast i läsningen - jag läser för att läsa och inte för att jag egentligen vill. Har hur som helst kommit halvvägs i Vänskapsband, och även om den är mysig så får den gärna ta slut snart. Vid sidan om slöläser jag andra delen i House of Night, Betrayed. Även om den inte är så himla bra egentligen är det härligt med en ganska lättläst och enkel bok. Men lite tråkigt är det ju när man egentligen inte har något jättestort lässug...

Själlös

Titel: Själlös Författare: Gail Carriger Utgivningsår: 2012 Originalets titel: Soulless Serie: Parasollprotektoratet #1 Förlag: Styxx Fantasy
Läs mer om boken här.
 
Själlös är min senaste bokkärlek. Visst hoppades jag på något bra, då jag länge längtat efter att få läsa om övernaturliga varelser i viktoriansk miljö, men wow, mina förväntningar överträffades verkligen.
 
 
Alexia Tarabotti är en ungmö i 1800-talets London och är inte alls vad man anser vara lagom för en ung kvinna. Hon har italienskt ursprung, är alldeles för rättfram och kurvig. Dessutom har hon ingen själ, vilket både kan vara något bra och dåligt. Det är bra eftersom hon är ett mänskligt skydd mot övernaturliga varelser, men dåligt då själlöshet väcker nyfikenhet hos folk, och inte alltid bra sådan.
 
 
Jag vill vara Alexia Tarabotti. Jag vill vara Alexia Tarabottis bästa vän. Jag vill krama Alexia Tarabotti. Hon är så underbar på alla sätt och vis. Hon är tuff och egensinnig, charmig och åh, så rolig. Hon fick mig att skratta flera gånger. Varulven som Alexia förälskar sig i säger jag inte nej till heller. Deras kärlekshistoria känns rimlig och växer fram på ett sådant sätt att man inte kan göra något annat än att själv förälska sig i paret. Scenerna mellan dem har den perfekta blandningen av romantik och humor.
 
 
Det är inte många böcker som innehåller allt jag vill ha i en roman, men jag tror faktiskt Gail Carriger har lyckats få med det mesta. Det är den intressanta miljön, spännande handlingen, bra tempot, romantiken, underbara humorn och charmiga språket. Då jag hyser en slags förkärlek för sorgliga böcker tänkte jag ett tag att jag kanske skulle vilja ha något riktigt sorgligt. Men nej, det hade inte passat in. Spänningen och stämningen är bra som den är. Själlös har allt som den behöver för att vara fantastisk helt enkelt, och kanske, om jag har tur, så får jag gråta lite till någon kommande bok i serien.
 
 
Om jag kommer att läsa Chanslös, den andra boken i serien när den kommer ut? Det är en absolut självklarhet. Efter att ha läst Själlös är jag inte bara nyfiken på nästa bok, utan även på liknande böcker. Om ni har några tips på fler böcker i samma genre eller stil som denna får ni gärna komma med tips!
 
 
Om ni är som jag och älskar historiska miljöer och scener såväl som varulvar och vampyrer, och även lite svaga för en bra uppbyggd kärlekshistoria, då kan jag verkligen rekommendera er att läsa Själlös om inte redan har gjort det. Dessutom är boken galet snygg!

Författare A-Ö: Jane Austen

Författare nummer tre i min bokhylla - Jane Austen. Nummer ett, Alexandra Adornetto, hittar ni här och nummer två, Virginia Andrews här.I min bokhylla:
Ett exemplar vardera av Förnuft och Känsla och Emma, men hela tre exemplar av Stolthet och Fördom, varav två på engelska. Anledningen till detta är att jag har fått några av böckerna från en släkting, vilket jag bara kan tacka för. Då jag verkligen gillar Jane Austens verk skulle jag gärna uttöka min bokhylla med resten av hennes böcker.

Om författaren:
Jag antar att det är få som inte har hört talas om Jane Austen, men om ni skulle vara en av de som aldrig hört hennes namn - fy skäms. Hon var en engelsk författare, som trots att hon levde 1775-1817, har miljoner fans världen över. Det har publicerats sex kompletta romaner av henne, varav den mest kända är Stolthet och Fördom. Jane Austens böcker utspelar sig inom engelsk aristokrati, med lantlig miljö. Hennes karaktärer är alltid mer eller mindre på jakt efter den stora lyckan, kärleken, och det perfekta äktenskapet.

Alla dessa sex har filmatiserats flera gånger, både som långfilmer och tv-serier. Det har även gjorts filmer om henne (personligen tycker jag att En ung Jane Austen/Becoming Jane är en av de finaste filmerna någonsin). Fastän Jane Austen skrev mycket om kärlek och äktenskap gifte hon sig aldrig. Hon var bara 42 år när hon dog i en sjukdom (som ny forskning inte är överens om vilken).

Tyska författare


Inför ett skolarbete har jag precis sammanställt en påhittad gästlista för sex tysktalande författare som jag skulle vilja äta middag med. Först var jag tveksam om jag skulle hitta sex författare som kändes rätt i sammanhanget. Slutligen blev det Cornelia Funke, Benedict Wells, Uwe Timm, Christine Nöstlinger, Janosch och Kristen Boie.

Har ni hört talas om dessa eller läst några av deras verk?

Jag tycker faktiskt det här blev ganska roligt. Jag har bestämt mig för att läsa Cornelia Funkes Tintenherz på tyska någon gång och har upptäckt författarna till några av böckerna jag gillade när jag var mindre; till exempel så har Christine Nöstlinger skrivit om pojken Frans om ni känner till honom.

Reservläsning

Jag har som vanligt mina böcker på fel ställe. De böcker jag vill läsa alltså. Är världsbäst på att glömma saker. Så idag har jag försökt börja i tre böcker. Slutligen blev det att jag läste några kapitel i Betrayed, andra delen i House of Night-serien. Tur att man har lite böcker i systerns bokhylla som reserv.

Sol & bok

Idag tyckte jag var en perfekt dag att bo några timmar på altanen; på en filt, i en solstol, i en trädgårdsstol och i en trappa. Med en bok som sällskap såklart. Läste först ut Själlös, som jag verkligen älskade, och bytte sedan till Elisabeth Nobles Vänskapsband. Visst är det underbart att sitta ute och läsa en sån här dag?LiberLibri - Hanna
Välkommen till min bokblogg!
Här finns recensioner, boktips
och bokbabbel om böcker jag läser,
funderar kring och trånar efter.
Fokus ligger främst på böcker för
ungdomar och unga vuxna.
Tveka inte att lämna en kommentar
eller höra av dig via mejl
vid synpunkter, eller bara för
att tipsa om din egen blogg.


Kontakt: liberlibriblogg@gmail.com

RSS 2.0