Läst i år

Årets tredje månad börjar närma sig sitt slut, hyran inför nästa är betalad och snart är det påsklov. Hittills i år har jag läst 11 böcker (om jag inte missat någon) men fler lär det bli.

1. Välkommen hem - Johanna Lindbäck
2. Lida - Stephen King (omläst)
3. Harry Potter und der Stein der Weisen - JK Rowling
4. Eragon - Christopher Paolini (omläst)
5. Må döden sova - Anna Jansson
6. Järnkonungen - Julie Kagawa
7. Den äldste - Christopher Paolini (omläst)
8. Den gode tjuven - Hannah Tinti
9. Tiara och Dr Martens - Meg Cabot (omläst)
10. The Hunger Games - Suzanne Collins (omläst)
11. Before I fall - Lauren Oliver

Det är en salig blandning böcker, främst amerikanska. Det är lite tråkigt känner jag. Jag skulle gärna läsa fler böcker från andra länder. Amerikanska är dock mycket lättare att få tag i. Jag får bli bättre på att leta efter annat också helt enkelt.

Läser just nu

Just nu läser jag andra delen i Iron Fey-serien av Julie Kagawa. Jag tyckte att den första boken, Järnkonungen var helt okej. De ger lite samma känsa som Alice i Underlandet, fast med alver. I första boken hände det dock alldeles för mycket hela tiden. Författaren verkade inte våga sakta ner på tempot vilket jag tyckte förstörde en del. Dessutom är kärleksdramat väldigt löjligt. Hur kan en tjej vara så dum att hon förälskar sig i en kille som rent ut sagt hatar henne och vill döda henne? Det blir bättre, det blir det. Men ändå, kom igen. Jag vill läsa böcker där hjältinnorna inte gråter stup i kvarten.

Andra boken tycker faktiskt är bättre. Vännen som jag lånar boken av tyckte tvärtom, hon sa att det här var en "typisk mittenbok". Det händer mycket men det är inte i samma rasande tempo. Man hinner tänka lite också. Trots det jag har klagat på tycker jag att de här böckerna är väldigt mysiga, det måste jag säga. Och omslagen är så himla fina!

Before I Fall - Lauren OliverBefore I Fall
av Lauren Oliver

Äntligen har jag fått läsa den här vackra, vackra boken. Det är något som jag har velat göra länge då jag har läst många fina ord om den. Först läste jag i den på svenska när jag satt i biblioteket. På en gång kastas man in i handlingen och jag fastnade direkt.

Boken handlar om Sam. Sam dör.

Fast riktigt dör gör hon inte heller. Istället för att dö vaknar hon om på nytt. Det är återigen morgonen på dagen hon dör och hon har möjlighet att leva om sin sista dag. Efter att förvirringen har lagt sig och hon får leva om sin sista dag ännu en gång börjar hon snart se det som ett sätt att försöka rädda sig själv – och andra.  

Åh, den är vacker, det är den verkligen. Allt utspelar sig i amerikansk high school-miljö där det viktigaste är att vara populär, vara tillsammans med den sötaste killen och gå på de coolaste festerna. Sam och hennes närmsta vänner är på toppen av popularitetspyramiden och rent av bitchiga mobbare. Det låter inte vackert, nej det gör det inte. Det är när Sam börjar ifrågasätta det här som det blir vackert. Hennes ögon öppnas mer och mer för varje dag och hon försöker ställa saker till rätta igen. Boken är full av fina budskap och får mer och mer mening ju längre in i den man kommer. Det som börjar bra blir därför bara bättre och bättre.

Språket är vackert och säkert. Jag ville helst fortsätta läsa hela tiden. Det var dock ett tag i mitten som jag inte tyckte att boken sa mig något speciellt. Närmre slutet fick jag dock sopa bort de tankarna; boken sa väldigt mycket. Jag tror inte att jag har läst något liknande förut, idén är originell och står ut i mängden.  

Visst fanns det saker som jag inte tyckte så mycket om heller. Exempelvis tycker jag att det är töntigt att påstå att någon ser ner i ens själ. Trots det lyckades det bli vackert. Jag skulle inte påstå att jag är euforisk efter att ha läst Before I fall, men det är stor chans att jag läser den igen och jag kan rekommendera den varmt till de som fortfarande inte har läst den.


Två omlästa

Som jag tidigare sagt, jag är en omläsare. De flesta böcker jag läser har jag faktiskt läst minst en gång innan. I veckan läste jag om två gamla favoriter.

Tiara och Dr Martens av Meg Cabot
En prinsessas dagbok. Åh, vad mysiga de här böckerna är, i alla fall de tre första. Det var många år sedan jag läste dem första gången - kan jag ha varit tolv kanske? Det som gör att jag fortfarande kan läsa om dem är att historien faktiskt inte känns töntig. Jag gillar det är klipska och humoristiska språket och budskapet är dessutom väldigt fint.

The Hunger Games av Suzanne Collins
Kommentar här är väl egentligen överflödig. Efter att ha sett filmen kände jag ett behov att läsa om böckerna igen. För läsa dem, det är något jag tycker att alla borde göra. Gärna fler gånger om man är som jag.

Gör din egen bok!

Det här är en hemsida som jag har suttit och knepat och knåpat med i timmar och för några dagar sedan kom det ett paket hem till mig därifrån. Inuti paketet fanns två exemplar av den bok som jag har arbetat med under det gångna året; mitt projektarbete i skolan.

Ni som intresserar er för att skriva själva, er skulle jag definitivt råda att gå in på den här sidan. Att se sin egen skrift i bokformat är något särskilt, vare sig det är till enbart för sig själv eller för andra. Här får man möjligheten att designa den som man vill ha den, välja om man vill ha en fotobok eller roman etc. Det finns mängder av möjligheter!

The Hunger Games

Igårkväll satt jag i biosalen och såg förhandsvisningen av The Hunger Games. Jag skulle kunna säga hur mycket som helst, men det enda som egentligen är relevant är: Se den.

Så länge man har rimliga förväntningar på filmen och inte tror att den ska vara bättre än boken (för det är omöjligt) kommer man antagligen inte bli besviken. Filmen följde händelserna i boken väldigt bra och allt kändes rätt. Slutet vann mig inte över helt, men allt som allt är jag fullkomligt nöjd.

Längtan att läsa

Jag är en omläsare. Ofta tycker jag att böcker är bäst andra gången man läser dem, för då ser man detaljer och samband som man annars lätt missar och man får en annan blick i hur historien är uppbyggd. Om det kommer ut en ny bok i en serie måste jag ofta läsa igenom de tidigare böckerna innan jag kan läsa den sista. Då är allt fräscht i minnet och man kommer in i boken på ett annat sätt - läsupplevelsen blir bättre.

Sedan jul har Arvtagaren av Christopher Paolini legat och väntat på mig. Jag är så sugen på att läsa den, men måste tygla mig och läsa de andra tre böckerna först. Eragen och Den Äldste har jag nu hunnit läsa om, så nu återstår bara Brisingr. Och sen får jag läsa den sista delen.

Läses just nu - Before I Fall

Äntligen har jag börjat läsa Before I Fall av Lauren Oliver. Jag har hört så mycket bra om boken och velat läsa den länge och nu har jag äntligen börjat. Får se om jag blir lika hänförd av den som jag vet att månag andra har blivit.

Present till mig själv

De allra bästa paketen kan ibland vara dem man unnar sig själv. I slutet av förra veckan hämtade jag ut ett paket med ett gäng böcker på posten, alldeles fnittrig och glad. Visst är jag mån om mitt utseende, men det är bra mycket roligare att lägga pengar på böcker än kläder. Lite nytt i bokhyllan blev det alltså:

Silence - Becca Fitzpatrick
Eftersom att jag har och har läst de två andra böckerna i triologin måste jag även ha den här. För några år sedan tyckte jag speciellt mycket om ettan, men nu tycker jag att de är väldigt överskattade. Men jag måste ju se hur det slutar...

Before I Fall - Lauren Oliver
Äntligen, äntligen, äntliegn. Mycket mer än så kan jag inte säga. Jag har tjuvläst lite i den svenska versionen och är redan fast.

The Forest of Hands and Teeth - Carrie Ryan
En ren chansning. Jag har hört delade åsikter om den här boken och har beslutat mig för att bilda en egen uppfattning.

Divergent - Veronica Roth
Likaså med den här. Ganska omtalad har den varit, och jag har hört både ris och ros. Min nyfikenhet har till slut fått mig att vilja läsa den själv.

Harry Potter und der Kammer des Schreckens - JK Rowling
Jag har som sagt tagit mig an Harry Potterböckerna på tyska. Och ja, boken är tysk, så ryggen på den är inte riktigt som alla andra, precis som Harry inte riktigt är som alla andra barn.

Scarlet/Sweet Venom

Scarlet av A.C. Gaughen

En ny version av Robin Hood, där en ung kvinna klär ut sig till en man. Att försöka sig på nya versioner av gamla legender eller historier är alltid riskfyllt men den här känner jag att väldigt gärna vill försöka läsa. Frågan är om man ska vänta tills den kommit ut i pocket eller köpa den inbundna?

Sweet Venom av Tera Lynn Childs

Grekisk mytologi i nutid, så har åtminstone jag tolkat handlingen i denna bok. Fascination för romersk och grekiska myter har jag mängder av, ändå är jag lite tveksam till hur man använder sig av det idag. Kanske försöker jag bara att inte hoppas för mycket eftersom jag verkligen skulle vilja att det blir bra. Så ja, den här boken planerar jag att införskaffa någon dag. Problemet är dock detsamma som med den övre - ska man vänta på den bekvämare pocketupplagan eller nöja sig med att betala lite mer för den inbundna versionen?

Den äldste

Har fått klara mig utan Internet i lägenheten några dagar. Det är fruktansvärt vad irriterande det kan vara ibland. Det positiva är att jag därmed har tillbringat några kvällar till att bara ligga i sängen och läsa. Just nu läser jag (bland annat) om Den äldste. Jag har nämligen bestämt att jag måste läsa om alla böcker i serien om Eragon innan jag får läsa den sista. Så gör jag nästan alltid när det kommer ut en ny bok i en serie. Och ja, jag älskar att läsa om böcker.

Den gode tjuven - Hannah Tinti

Den gode tjuven av Hannah Tinti

Om jag hade haft större valfrihet när boken innan tog slut hade jag förmodligen aldrig läst Den gode tjuven. Jag hade aldrig fått läsa om Rens liv på Sankt Antoniusklostret och han liv efter att han blir hämtad av en man som påstår sig vara hans bror. Jag hade helt enkelt missat en väldigt lyckad läsupplevelse.

Ren saknar sin ena hand och har alltid haft en önskan om att få reda på varför, precis som han vill ta reda på sanningen om hans familj och varifrån han kommer. När Benjamin Nab hämtar honom från klostret och tar med honom ut i världen ändras allting, men det är inte så bra som Ren har hoppats på. De livnär sig på att vara tjuvar, gravplundrare och lögnare. Det hårda livet för dock Ren närmare sanningen om hans bakgrund.

Den här boken är så vacker, men samtidigt så enkel. Språket är fint utan att vara överdrivet broderande. Många adverb syns inte till vilket inte bara var en lättnad att upptäcka utan även gjorde min syn på författen än bättre. Kanske kände jag inget direkt "Wow" när jag läste den här historien, men det finns några ord på baksidan som jag inte kan hålla med mer om:

"Påminner dig om varför du en gång blev förälskad i att läsa böcker" - The Boston Globe

Det om något tycker jag är ett fantastiskt omdöme.

Tävlingar - The Hunger Games

Nästa vecka har Hunger Games premiär på bioduken. Förväntningarna på filmen är stora och i väntan tävlar tre boksidor ut lite fina priser: biobiljetter, merchandise och självklart böckerna. Gå in på länkarna nedan för att vara med och tävla!

Bonnier Carlsen
Månpocket
Boktipset

May the odds be ever in your favor!

Harry Potter und die Kammer des Schreckens

Jag är något av en boknörd. Även en Harry Potternörd. Och ja, kanske lite av en språknörd. Kombinationen av detta är att jag nu försöker ta mig igenom Harry Potterserien på tyska! Det är ett perfekt sätt att förbättra sitt språk och när man läser en bok som man läst innan gör det inget att man inte förstår alla ord. Lär sig gör man definitivt.
Hittills har jag kommit igenom den första, så hur det sedan går på lite svårare nivå kan bli intressant att se. Bok nummer två är beställd och på väg hem till mig. Måste säga att de här tyska omslagen är galet fräna!

Läses just nu - Den gode tjuven

Jag är en sådan där typ som inte särskilt ofta kan hålla mig till en bok i taget. Just nu har jag tre stycken som jag läser aktivt. Sedan finns det dem jag läser inaktivt och med uppehåll men de håller jag inte reda på. Den som jag flyr verkligheten med idag är denna:
Den gode tjuven av Hannah Tinti

En bok som jag inte skulle ha tagit initiativ att läsa själv, men då jag var lässugen och inte hade tillgång till min egen samling böcker visade den sig bli ett riktigt bra val. Det är en historia som är både mysig och hemsk, om pojken Ren som saknar sin vänstra hand, adopteras av tjuvar och söker svar om sin familj. Lovord har boken och Hannah Tinti fått gott om och jag kan inte vara annat än glad att jag började läsa.LiberLibri - Hanna
Välkommen till min bokblogg!
Här finns recensioner, boktips
och bokbabbel om böcker jag läser,
funderar kring och trånar efter.
Fokus ligger främst på böcker för
ungdomar och unga vuxna.
Tveka inte att lämna en kommentar
eller höra av dig via mejl
vid synpunkter, eller bara för
att tipsa om din egen blogg.


Kontakt: liberlibriblogg@gmail.com

RSS 2.0