Recension: Ingen sommar utan dig

Soilers om första boken kan förekomma. 

 

Jag kan inte riktigt komma fram till vad jag tycker om de här böckerna. Jag väntar mig hela tiden att det ska bli mer av det här så kallade triangeldramat, men jag tycker inte att det är så stort egentligen. Böckerna innehåller mycket mer än så. De tar inte bara upp kärlek, utan även hur det är att vara tonåring, hur man går vidare efter att någon man älskar dött och hur omgivningen kan förändras därefter.

 

Man kan väl säga att första boken därför förvånade mig, då triangeldramat inte var så mycket av en triangel. Nu visste jag vad jag skulle vänta mig. Ingen sommar utan dig var lika bra som Sommaren jag blev vacker. Jag tycker om hur den/dem är skrivna. Det är inget speciellt språk egentligen, men det finns en del visa ord bland raderna, ord om hur livet är.

 

Ingen sommar utan dig tar vid nästan ett år senare än första boken slutar, nämligen sommaren därpå. Susannah har dött och Belly och Conrad är inte längre tillsammans (om de nu någonsin var tillsammans). Vad som har hänt under året får man reda på i flashbacks. Jag är inget stort fan av just flashbacks, för det blir så förvirrande när de är slut och man kommer tillbaka i ”rätt tid” igen, men i den här boken är det nog det bästa alternativet.

 

Jag tycker att alla karaktärer är helt okej, förutom Bellys bästa vän Taylor. Det finns ingenting som säger mig varför de är vänner egentligen. De tycker inte om att göra liknande saker och irriterar sig bara på varandra. Visst kan två bästa vänner vara olika men ibland känns det som om de inte ens tycker om varandra.

 

Belly kan vara rätt tråkig och tjurig ibland, men jag har ingenting emot henne. Gällande hennes två kärleksintressen, Jeremiah och Conrad föredrar jag den förstnämnda. Han är åtminstone trevlig! Alla vet att Conrad är känslig, stolt, på gränsen till otrevlig och något av en ensamvarg, och tycker därför det är okej att han blir sur och otillgänglig när brödernas mamma dör. Jeremiah däremot, som alltid är snäll, rolig och lättsam, förväntas vara det även i svåra stunder. Det gör mig ärligt talat sur. Conrad är så självisk och det är honom som Belly har varit kär i hela sitt liv. Det känns som att författaren tycker mest om den här brodern också.

 

Vi får se hur upplösningen i Sommar för evigt blir helt enkelt. Jag har tyvärr en känsla av att Belly kommer välja surmuppen till kille. Men jag hoppas!


Giveaway av Cirkeln!

Ni har väl inte missat att I Heart Books har en giveaway av boken Cirkeln? Gå in här för att vara med! 
 

Omläsning: Petals on the Wind

Jag har för miljonte gången läst Petals on the Wind (Blomblad för vinden), andra delen i Dollangangerserien av Virginia Andrews. Om ni inte har läst den här, eller föregångaren Flowers in the Attic (Vindsträdgården) kan jag kortfattat säga att det är en berättelse om fyra barn som har blivit inlåsta på en vind av en pengagirig mor. Andra boken handlar om deras liv när de har kommit ut därifrån.

 

För varje gång jag läser de här böckerna märker jag fler och fler ”fel” med berättelsen – otrovärdiga händelser, saker jag stör mig på grammatiskt och i berättandet osv. Det ändrar dock inte det faktum att jag en gång avgudade den här boken och fortfarande är kär i karaktärerna.

 

Karaktärerna är just det jag tycker är styrkan i Petals on the Wind. De har starka personligheter och viljor och ofta tragiska öden, något som jag är svag för. Jag både hatar och älskar dem på samma gång. När jag själv skriver brukar jag tänka på de här karaktärerna och känslan som de gav mig första gången jag läste om dem. Så vill jag kunna få någon att känna för mina karaktärer. Jag vill känna så för mina karaktärer.

 

Trots många brister kan jag inte förneka att de här böckerna och Virginia Andrews har givit mig mycket. 


Omläsning: Harry Potter and the Chamber of Secrets

Harry Potter and the Philosopher's Stone är inte den enda Harry Potterbok som jag nyligen läst om. När jag låg på stranden häromdagen tog även Harry Potter and the Chamber of Secrets slut. 
 
Av någon anledning har jag alltid sett Hemligheternas kammare som en av de mindre bra böcker i serien, vilket egentligen är jättekonstigt för varje gång jag läser den förvånas jag över hur mycket jag tycker om den. För den är hur bra som helst! Kanske är det att jag tycker att ettan och trean är snäppet bättre, och tvåan som kommer där emellan därmed inte lyckas stå ut lika mycket. 
 
Eller så är det för att jag stör mig så på Lockhart. Ibland kan jag tycka att han är roligt jobbig, men för det mesta är han bara jobbig. En sån karaktär bör vara en sådan som man älskar att hata, men för det mesta tycker jag inte ens om att ogilla honom. 
 
Oavsett Lockhart och annat, älskar jag den här boken. För tillfället läser jag annat än Harry Potter, men sedan lär det inte dröja alltför länge innan jag ger mig in i bok tre!

Dumt och spontant

Tror att det kan ha hänt att jag råkat göra något oavsiktligt. Nämligen beställa lite böcker från amazon.co.uk. För det första har jag aldrig beställt från Amazon förut, så jag vet inte om jag gjorde rätt och om jag kommer få böckerna som jag betalar för (om jag betalar rätt). För det andra borde jag inte ha beställt nya böcker. Verkligen, verkligen, verkligen inte. Jag är ju pank.
 
Om jag nu gjorde det. Jag är ju inte helt säker. Hoppas det blev rätt böcker i så fall. 
 
Och inte typ... helt andra.
 
Eller trasiga.
 
Eller på kinseiska. 
 
(fast det vore lite coolt)
 
Lite såhär känner jag för mig själv just nu: 
 
Fast egentligen är jag lite lycklig: 
 
(Och hej, jag heter Hanna och jag har bott  på stranden idag och har glömt vad hårborstar och smink är för något.)
 
Åh *insätt passande svordom*, varför är jag så dum ibland?

Omläsning: Harry Potter and the Philosopher's Stone


30 Days of Harry Potter” lyckades få mig jättesugen på att läsa böckerna igen och även att se filmerna. Såg för någon vecka sedan första filmen och medan jag var bortrest i skogen läste jag även ut boken.

 

Det som skiljer Philosopher’s Stone från de andra är den där känslan. Jag tror ni vet vad jag menar. Den där känslan av hur mysigt allting är, sådär glittrigt, härligt och lyckligt. Det är det som är det bästa också. Jag har ingenting emot att böckerna därefter blir mörkare och mörkare men stämningen i ettan är helt perfekt för just den boken. Det var ju trots allt där som man förälskade sig i Harry Potter-världen.

 

Just nu håller jag på och läser Harry Potter and the Chamber of Secrets. Mycket möjligt att det blir en omläsning av alla böckerna!

 

 

 


Min önskelista del 3

Ännu fler böcker som jag gärna skulle vilja ha. Den här omgången är det bland annat några som jag känner att alla har läst men inte jag. Sen har vi även Percy Jackson och Vampire Academy som jag har läst, dock inte hela serierna, men som jag gärna skulle äga och kunna läsa om när jag vill. Speciellt Percy Jackson
 
 
Om någon skulle vilja ge mig detta i ett enda stort bokpaket skulle jag kunna kyssa den personens fötter. 

Recension: Udda Verklighet

En svensk urban fantasy. Wow. En populär sådan också. Det kände jag var något som jag ville kolla in. Udda Verklighet utspelar sig dessutom i Malmö. Det är lite roligt tycker jag, även om jag inte har några starka band till Malmö eller hittar där överhuvudtaget. Böcker som utspelar sig i en vanlig svensk stad lyckas ofta lämna ett litet skimmer över staden, som plötsligt känns mer intressant.

 

Udda Verklighet handlar om Udda. Måste erkänna att jag ogillar hennes namn. Det kommer inte naturligt. Varje gång hennes namn nämns blir det för mig en störning i berättelsen. Okej, vi glömmer hennes konstiga namn. Udda plågas av hallucinationer och konstiga drömmar – drömmar som sedan visar sig vara sanna. Hon drömmer om varelser och personer som är som från en annan värld. När hennes vän Daniel försvinner efter att ha följt spåren i en av hennes drömmar tvingas hon vända sig till dessa personer för att få hjälp att hitta honom.

 

Besviken. Det var vad jag var i början. Anledningen var antagligen att jag inte kom in i berättelsen. Det fanns ord, men de sa mig inte så mycket. Jag glömde vad som hade hänt mellan gångerna jag läste. Sedan lyckades handlingen rycka med mig så pass mycket att jag började tycka om boken.

 

Vissa delar känns lite bleka, bland annat språket och karaktärerna. Jag har gärna haft fler ord och meningar för att fylla ut berättelsen lite. Jag kan inte riktigt förklara det men det kändes lite kalt, som om det fattades något. Karaktärsmässigt fastnade jag för Hemming som dyker upp en bit in i boken men jag fick inget grepp om Udda. Hon var bara konstig. Men jag gillar hennes hår. 

 

Det som gör att jag tycker om Udda Verklighet och även har gjort mig nyfiken på fortsättningen som kommer ut i höst, Särskild, är handlingen. Den är riktigt bra måste jag säga. Intressant, spännande och det bästa av allt – inte alls förutsägbar. Tyvärr är för många urban fantasys för förutsägbara, men den här kändes ny. Kanske var den inte direkt oförutsägbar heller, men det kändes som om det skulle kunna hända något oväntat hela tiden och jag var hela tiden nyfiken på vad det skulle kunna vara.

 

Det började sådär, men blev sammanfattningsvis mycket bra. Jag undrar vad Nene Ormes har kokat ihop i Särskild


Day 30: Favorite spell

Alltså, det är sånt här man inte riktigt tänker på. Jag har i alla fall aldrig funderat på favorittrollformler. Den första som dyker upp i huvudet är hur som helst Expecto Patronum. Den är vacker och konceptet med patronusar tycker jag är fascinerande. 
 
 
Det var den sista av de trettio Harry Potter-dagarna. Allt detta tänkandet på Harry Potter har faktiskt fått mig att börja läsa om Harry Potter and the Philosopher's Stone. Påminns även om att jag ska beställa den tredje boken på tyska. Älskade, älskade Harry Potter. 

Day 29: Favorite Hogwarts portrait

The Fat Lady, för det är henne man lär känna bäst och rolig är hon också. Hatar han-jobbiga-vars-namn-jag-glömt som tar över efter henne ett tag. Ugh. 
 

Day 28: Favorite death eater

Lucius Malfoy! Jag är lite kär i honom. Synd att han är så elak. 
 

Day 27: Favorite magical ability

Ööööööööööööh. Eeeeeeeeeeh. Allt? Men jag skulle gärna apparatea lite överallt. Vad heter det på svenska nu igen? Ni vet. Spöktransferens? Det vore sååååååå coolt att transferera sig. Ja, tack!

Honey I'm home!

Hemma! En hel del läsning har det blivit så det kommer dyka upp lite recensioner så småningom. Men jag läste in bara, utan inhandlade även lite nya böcker. Det blev de här:
 
 
Mitt perfekta liv - Sarah Dessen 
Har ju sagt att jag velat läsa nån bok till av Dessen, så när den här stod så fint där på hyllan och det fanns ett bra erbjudande när man köpte tre böcker, var det självklart att jag tog med den här. 
 
Våldnadernas Berg (Vargbröder #6) - Michelle Paver
Okej, faktum är att jag inte har bok fem men de hade inte den inne så jag fick bunkra upp med nästa bok istället. Nästa gång kanske femman finns men inte den här. Hoppas att jag får tag på den snart bara för jag är sugen på att se hur serien fortsätter och slutar!
 
Ögat över månskäran - Libba Bray
Den här serien har jag varit nyfiken på länge. Jag har för mig att boken utspelar sig i viktorianska eran, något som jag bara älskar så det ska bli spännande att se vad jag tycker. 
 

Day 26: Favorite wand

Något som jag aldrig har tänkt på faktiskt. Får väl säga Harrys, för dess koppling till Voldemort har en så betydande roll. 
 

Min bokhylla: Andreas Carlsson

 
I min bokhylla: 
Här hittar vi självbiografin Live to Win och romanen Dandy. Dandy är ett större projekt som även involverar musikal och specialskrivna låtar. Större delen av Live to Win var intressant att läsa. Då jag länge har varit intresserad av musikbranschen tycker jag alltid att sådant här är kul. Dandy däremto var lite av en besvikelse. Jag hade väntat mig något mer storslaget, även om det var en fin berättelse. 
 
Andra författare i min bokhylla: 
A: Alexandra AdornettoVirginia AndrewsJane Austen
B: Ann Brashares, Emily Brontë
C: Rachel CaineLiberLibri - Hanna
Välkommen till min bokblogg!
Här finns recensioner, boktips
och bokbabbel om böcker jag läser,
funderar kring och trånar efter.
Fokus ligger främst på böcker för
ungdomar och unga vuxna.
Tveka inte att lämna en kommentar
eller höra av dig via mejl
vid synpunkter, eller bara för
att tipsa om din egen blogg.


Kontakt: liberlibriblogg@gmail.com

RSS 2.0