Recension: Det är jag som är Caroline

Titel: Det är jag som är Caroline
Författare: Peter Barlach
Utgivningsår: 2012
Förlag: Bonnier Carlsen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jag hade turen att vinna den här boken i en tävling hos Bella. Det är jag väldigt tacksam för, för även om jag var intresserad av boken skulle jag nog inte ha läst den annars.
 
Fast det nu var flera veckor sedan jag läste den här boken har jag inte bestämt mig för om jag gillar den eller inte. Jo, gillar den gör jag nog. Men jag ogillar den lite också. Fast bara lite. Caroline är en väldigt färgstark karaktär och boken handlar om hennes upplevelser och de personer hon möter efter att hon som sjuttonåring hoppar av gymnasiet och sticker hemifrån. 
 
Jag vet att det har pratats mycket om hur bra och cool och feministisk Caroline är som vågar ta plats, tycker om sex och bara är allmänt mycket utav allt. Det jag främst tycker är bra är att hon är sig själv och vågar ha och visa dessa egenskaper. För övrigt är hon ganska jobbig. 
 
Det jag reagerar på när jag hör/läser beröm om Caroline är att hon är så bra för att hon är tuff. Om hon inte hade varit så tuff, hade hon inte varit lika bra då? Om hon inte hade haft lätt för att säga precis vad hon tycker, hade hon inte varit lika bra då? Om hon inte hade ljugit för och manipulerat folk i sin omgivning, hade hon inte varit lika bra då? Om det hade varit så hon var, om hennes personlighet varit annorlunda och hon varit mer lik... till exempel mig, hade hon inte varit lika bra då? Hade hon inte varit bra om hon varit en helt vanlig person?
 
Nu känner jag att jag bara rabblar. Det var ett tag sedan jag läste boken och mina tankar har inte varit hos den så mycket sen dess. Över lag är jag glad att jag läste den. Det var en bra och intressant läsupplevelse, en läserfarenhet som jag är tacksam över att ha, även om handlingen egentligen inte föll mig i smaken. Men läsvärd, ja! 

Kommentarer
Postat av: Emilie

Jag har själv inte läst boken men blev väldigt berörd av din recension. Jag håller med! Är man bara bra om man är tuff? Det snackas alltid om girl power hit och dit och var tuff och våga ta plats, men är inte den största powern att vara som man är och bli accepterad för det? Sen får man inte blanda ihop ta plats med att totalt köra över andra så att de krossas till småbitar, som samhället verkar göra. Man kan väl vara bra fast man är tyst ibland och lyssnar på någon annan :)

Svar: Åh tack för din kommentar. EXAKT så känner jag också.
Hanna Selin

2012-12-04 @ 17:47:17
URL: http://bokhandlarn.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0