Recension: Bronsdolken - Den utstötte

Titel: Den utstötte
Författare: Michelle Paver
Serie: Bronsdolken #1
Originalets titel: Gods and Warriors
Utgivningsår: 2012
 
Bronsdolken:
1. Den utstötte
2. Ej utkommen
3. Ej utkommen
4. Ej utkommen
5. Ej utkommen
 
 
 
 
 

Då har Michelle Paver, författare till succén Vargbröder, släppt första boken i sin nya serie. Konceptet är något sånär det samma - en pojke som har en speciell koppling till ett djur och kämpar för sin överlevnad i ett förhistoriskt land. Platsen är Grekland denna gång, för 3500 år sedan på bronsåldern. Och där har vi väl den avgörande skillnaden. Livet är för Hylas helt olikt Toraks i Vargbröder, och Hylas historia blir därmed en annan. 
 
Den som gillade Vargbröder kommer antagligen att gilla Bronsdolken också, för även här drivs historien framåt i ett högt tempo, konstant spänning och enkelt men berättande språk. Miljön är fascinerande och inte något man brukar stöta på när man läser barn- och ungdomsböcker.
 
Tycker faktiskt att man borde läsa såna här böcker i skolan samtidigt som man pratar om t ex bronsåldern. Direkt fakta får man inte i mängder, men förhoppningsvis en känsla och förståelse för tiden som kan vara minst lika viktigt. Intresset att lära sig tror jag också skulle öka. 
 
Jag gillade även att Hylas blir vän med delfinen Silver. Delfiner är så fina varelser som jag gärna läser om. Dessutom var det väldigt intressant att läsa Michelle Pavers ord i slutet av boken där hon berättar om hur hon har studerat dem och även bronsåldern. 
 
Jag tyckte mycket om Den utstötte men fastnade aldrig fullständigt för den. Tyvärr kände jag inte samma driv att läsa som när jag läste Vargbröder men det är mer än möjligt att det har med min ålder att göra. Nej, Den utstötte är i mina ögon inte lika bra som Vargbröder men jag kommer troligtvis att fortsätta läsa serien då den känns mycket lovande. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0