Recension: Ögat över månskäran

Titel: Ögat över månskäran
Författare: Libba Bray
Originalets titel: A Great and Terrible Beauty
Serie: Gemma Doyle #1
Utgivningsår: 2007
Förlag: Ponto Pocket (Forma Books) 
 
Gemma Doyle:
1. Ögat över månskäran
2. Upprorsänglar
3. Längtans rike
 
 
 
 
 
 
 
Viktorianska England. En internatskola. Åtsittande korsetter. Hemliga systerskap. Mörk magi. Det låter som en perfekt blandning för mig men ändå hade jag inte särskilt höga förväntningar på Ögat över månskäran. Nyfiken var jag men faktiskt inte mycket mer än så. Jag var dessutom osäker på vad boken handlade om och hade alltså inte många förutfattade meningar.
 
Med andra ord var det ett perfekt utgångsläge för att bli positivit överraskad. Och det var just vad jag blev! Innan jag visste ordet av det blev sida efter sida läst och tidigare än väntat nådde jag de sista raderna. Och jag tyckte väldigt mycket om vad jag läste.
 
Jag tänker inte gå in mer på handlingen för det bästa är om man vet så lite som möjligt. Det kan vara för att den förra boken jag läste (The Stolen - Liz Braswell) var en sådan besvikelse, men allt känns så väl gjort i Ögat över månskäran. Språket är enkelt, drivande och i huvudet får jag en klar bild över hur allt ser ut utan långa miljöbeskrivningar. Jag är imponerad av hur väl genomarbetad handlingen är och hur skickligt gjort allting känns. Under läsandets gång kom jag att tänka på hur bra jag tror att den spännande historien skulle göra sig på film. 
 
Jag tycker om hur karaktärerna är och hur de porträtteras. Ingen är perfekt men deras svagheter är inte bara dåligt - det är vad som gör de mänskliga och trovärdiga. Det är så jag vill att det ska vara. Ibland kan författare älska sina karaktärer lite för mycket och därmed göra de så perfekta att man inte längre köper det. Dessutom har Gemma en väldigt bra berättarröst! Den påminde mig om hur jag ville att berättarrösten skulle vara när jag var i den typiska bokslukaråldern. (Att jag aldrig riktigt har lämnat bokslukaråldern behöver vi inte diskutera nu). 
 
Helt klart en läsvärd bok! Jag tror att man måste vara på rätt humör för att kunna uppskatta den ordentligt, men är det inte så med alla böcker? Jag ser i alla fall fram emot att läsa uppföljaren (som jag inte äger än men planerar att införskaffa en vacker dag) och se hur det går för Gemma och hennes vänner. 

Kommentarer
Postat av: Veronica

Jag gillade den väldigt mycket!:) har tvåan och trean liggande hemma men har inte blivit av läsa dem än..

Svar: Åh, jag hoppas verkligen att tvåan och trean är lika bra! Vet att de blir längre och längre men så länge de är i samma kvalitet känns det bara bra!
Hanna Selin

2012-10-24 @ 04:31:31
URL: http://www.vettansbocker.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0