Recension: Borde vara död

Titel: Borde vara död
Författare: Pål Eggert
Utgivningsår: 2013
Förlag: Styxx Fantasy
 

 
Det perfekta utgångsläget är att öppna en bok utan att ha någon egentlig koll på vad den handlar om. Då vet man inte vad man har att förvänta sig och det är inte lika troligt att man blir besviken. 
 
När jag började läsa Borde vara död visste jag inte mycket mer än att handlingen utspelar sig i Göteborg och att två av karaktärerna var en konstig tjej och en socialarbetare. Att det fanns något slags övernaturligt inslag vad jag också medveten om, men osäker på vad. 
 
I efterhand tror jag inte det hade gjort något om jag vetat mer om boken. Allt i den är olikt vad jag läst tidigare och blev därmed inte det minsta förutsägbart. Det är dystert, mörkt och på sina ställen en aning kusligt. Miljön, bland hemlösa och olyckliga människor, kombinerat med övernaturligheter som jag aldrig hört talats om, fick boken att verkligen sticka ut ur mängden. Roligast att läsa om var socialarbetaren Sebastians arbete med de hemlösa, medan fantasydelen tappade mitt intresse efter ungefär halva boken. 
 
Den här typen av karaktärer är jag inte heller van vid att möta. Jag syftar inte bara på det faktum att många är hemlösa, drogmissbrukare etc utan främst på det faktum att de har en annan syn på livet och framställs på ett annat sätt än jag är van vid - fortfarande dystest och mörkt men samtidigt fräscht. 
 
Att läsa Borde vara död var lite som att ta ett steg ut ur min egen bekvämlighetszon; ett steg jag var glad att ta och gärna tar igen. Bokens andra halva höll mig aldrig riktigt fast men trots det rekommenderar jag att ni också utmanar era bekvämlighetszoner. Pål Eggert gör det värt att vidga läsvyerna lite. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0